Temmuz 2011
Karain Mağarası Antalya’nın yaklaşık 30 km kadar kuzeybatısında, Yağca köyü sınırları içerisinde, Katran Dağı’nın doğuya bakan eteklerinde yer alır. Mağaraya Antalya-Burdur eski yolundan batıya dönerek ulaşılır. Patikadan 5-10 dk’lık bir tırmanış ile mağara girişine varılır.
Arkamıza baktığımızda uzakta Beydağları ve ön tarafta Antalya Ovası’nı görüyoruz. Mağara denizden 430, önündeki ovadan ise yaklaşık 130 m yükseklikte.
[pro-player width=’467′ height=’350′ type=’video’]http://www.deretepe.net/wp-content/uploads/27-antalya_ovasi.flv[/pro-player]
Karain mağarası 1946 yılında bulunmasından beri kazı çalışmaları devam etmekte. Tabi uzun zamandır devam ettiği için bu süreçte 2 farklı bilim insanı önderliğinde devam etmiş bu çalışmalar.
Mağaranın giriş kısmındaki kazı çalışmalarından bir görüntü
Karain Mağarası, Türkiye’nin içinde insan yaşamış en büyük mağarasıdır. Yapılan kazılarda günümüzden 500.000 yıl öncesinde bile yerleşim merkezi olarak kullanıldığına dair buluntulara rastlanmıştır. Bölgenin yerleşime uygun olmasının sebepleri mağaranın iç yapısının ve çevre koşullarının uygun olması, bölgenin taze-yenilebilir sebze-meyve ve bitki kökleri açısından zengin olması, yine zengin su kaynakları ve bol miktarda av hayvanına sahip olması olarak sıralanabilir. Türkiye’nin en eski iskan yerlerinden biri olan Karain’den çıkarılan buluntular, mağara yakınlarındaki Karain Müzesi ve Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir.
Karain ile ilgili en dikkat çekici özellik mağaranın binyıllardır iskan görmüş olmasıydı. Mağarayı gezerken ayağımızın bastığı heryerde eski insanların yaşamış olması heyecan vericiydi. Dile kolay 500.000 yıldan sözediliyor. Prehistorik çağlardan girip, arkeolojik terimlerle sizleri sıkmak istemiyorum ancak Karain’de 11 m’yi bulan jeolojik dolgu kalınlığından bahsediliyor. Yani mağarada yaşayan insanların, hayvanların fosilleri, yedikleri yiyeceklerden ve eşyalarından geriye kalanlar, bir soraki dönemdeki insanlarınkiler ile üstüste yığıla yığıla 11 m kalınlığa ulaşmış. Bazı gözlerde yapılan kazı çalışmalarında 8 m derinliklere kadar inilmiş.
Mağara, birbirine dar dehlizlerle bağlı çeşitli bölümlerden oluşuyor. Gittikçe derinleşen bu odalarla birlikte mağaranın derinliği 50 m’yi aşıyor. Kazılarda çıkarılan çeşitli aletler Anadolu sanatının ilk örnekleri olarak kabul edilmekte. Aslan, zürafa, suaygırı, fil gibi Anadolu’da artık bulunmayan hayvanlara ait bulgular ve bir çocuk azı dişi ise mağaradan çıkan diğer ilgi çekici bulgulardan.
Karain insanlarına ait bir fotoğraf aşağıda görülmektedir 🙂
Bir sonraki gezimizde görüşmek üzere..
Son Aramalar
karain mağarası, antalya karain mağarası, antalya ovası, karain mağarası antalya, karain, antalya karain, cennet mağarası, karain antalya, karain mağarası nerede, antalya müzesi, antalya müzesi ile ilgili yazı, antalya ovaları, deretepe net antalya, Karain (Antalya), büyükçekmece ovası, eski mağara yazıları, ovalarda yerleşim, türkiyedeki kazı çalışmaları, eskiden mağara ve mağara insanları nasıldır, istanbul ilk yerleşim buluntuları, anadoludaki ilk yerleşim Karain antalya, türkiyedeki arkeoloji çalışmalar yeni görüntüler, antalyanın bitki örtüsü, ankaranin bitki örtüsü, TARİH ÖNCESİ YERLEŞİM YERLERİ
Patikaları severim. Mağara, bilim insanı falan deyince Sanctum geldi aklıma. Ama bu susuz mağaralardan. Bir de dehlizlerle bağlanan bölmelerde kiralar ne civar acaba, bu aralar ev bakıyoruz da:) Karain ınsanlarının tanıdıkları vardır, şimdi bir de emlakçıya para vermeyelim.