Termessos Antik Kenti – Antalya

Temmuz 2011

Termessos(Güllük  Dağı) antik kenti, Antalya’nın 30 km kadar kuzeybatısında, Batı Torosların bir parçası olan Güllük Dağı eteklerinde yer alır. Aynı isimle anılan milli park(Termessos-Güllük Dağı Milli Parkı) sınırları içerisinde bir antik kenttir. Güllük Dağı’nın sarp yamaçları arasında iyi korunan bir bölgede konuşlanmıştır. Doğanın sunduğu olanakları en iyi şekilde kullanan Termessos, Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentlerinden biridir. Denizden yüksekliği yaklaşık 1050 m’dir. Antalya-Korkuteli yolu üzerinden milli parka ulaşım sağlanır.

müzeler genel müdürlüğü

patika

Termessos ismindeki çift “s”, kentin Anadolu insanlarına ait olduğunu gösteren bilimsel bir kanıt niteliği taşımaktadır. Bugüne kadar Yunan kökenli, sözde Avrupalı tarihçiler tarafından farklı kültürlere aitmiş gibi gösterilmeye çalışılmıştır.

tarihi duvar

Birçok vahşi bitkinin ve sık ağaçların arasında yer alan Termessos, insana huzur veren ve el değmemiş görünümüyle diğer antik kentlerden çok farklı bir havaya sahiptir. Aynı zamanda geniş bir faunaya sahip milli park, dağ keçisi, alageyik, şah kartal gibi nesli tükenmekte olan bazı hayvanlara ev sahipliği yapmaktadır.

kayıp şehir

Termessos’un tarih sahnesine ilk olarak çıkışı M.Ö. 334 yılında İskender’in bölgeden geçmesiyle tarihlendirilir. Termessos’un önemini ilk kaydedenlerden biri olan eski tarihçi Arrianos, şehrin sahip olduğu doğal savunma özellikleri sayesinde az bir birlikle savunulabileceğini düşünmüştü. Arrianos’a göre İskender Pamphylia’dan Frigya’ya geçmek istemişti ve yol Termessos’tan geçiyordu. Gerçekten daha az eğimli yollar varken İskender’in neden sarp Yenice geçidinden geçtiği bilinmemektedir. Bazı tarihçilere göre Pergeliler tarafından kasıtlı olarak İskender’e yanlış yol tarif edilmiştir. Termessos’luların kapattığı geçidi geçebilmek için oldukça zaman ve güç harcayan İskender, daha sonra sinirlenerek dönüp Termessos’u kuşatma altına almıştır. Ancak ele geçiremeyeceğini kendi de anlamış olsa gerek, hıncını kuzeye yürüyerek Sagalassos’tan çıkarmıştır. (Bizimkilere Ankara’dan Antalya’ya gelirken, Burdur-Bucak arasından geçerken, şimdiki adı Ağlasun olan Sagalassos antik kentini de gezelim demiştim ama akşam olmadan Antalya’ya varıp bi denize girelim dedikleri için gezememiştik 🙂 )

Termessos

Aşağıdaki fotoğrafta şehrin 5 bölmeli su sarnıçlarından biri görülmektedir. Termessoslular bu sarnıçlarda su ve zeytinyağı muhafaza ederlerdi. Ziyaretçilerin gezerken kazayla düşmemeleri için üzeri demir bir kafesle kapatılmıştır.

cistern

Şehrin nekropol(mezarlık) kısmından bir görüntü

antik mezarlık

nekropol

Heroum

Termessos bir liman şehri olmamakla birlikte toprakları güneybatıda Attaleia(Antalya) körfezi boyunca uzanırdı. Bu bağlantısından dolayı olsa gerek şehir Ptolemyler tarafından alınmıştır. Daha 40 yıl önce en güçlü dönemlerinde bile İskender’e direniş gösteren bir şehrin Mısır egemenliğine girmesi şaşırtıcıdır.

Termessos - Antalya

Tiyatro

Termessos

[pro-player width=’575′ height=’431′ type=’video’]http://www.deretepe.net/wp-content/uploads/Termessos_Antik_Tiyatro.flv[/pro-player]

yenice geçidi

M.Ö. 319 yılında İskender’in ölümünden sonra generallerinden biri Antigonos Monophtalmos hükümdarlığını ilan etmiştir. Rakibi Alcetas, Antigonos’un piyade, süvari ve sayısız fillerden oluşan kalabalık ordusu ile baş edemeyeceğini anlayınca Termessos’a sığınmıştır. Termessoslular da onu koruyacaklarına söz vermiştir. Ancak daha sonra Antigonos’un şehrin kapısına dayanması sonucu Termessoslular da yaşlılar ve gençler olarak fikir ayrılıklarına düşmüşlerdir. Yaşlılar tanımadıkları yabancı bir Makedon uğruna şehrin tehlikeye girmesini istemezken, gençler verdikleri sözü tutmak istemişlerdir. Yaşlılar Alcetas’ı teslim etme niyetlerini bildirmek üzere bir heyeti Antigonos’a yollamışlar, bu sırada geçler de savaşa devam edebilmek için gizli bir plan olarak şehri terketmeyi başarmışlardır. Ancak Yaşlılar ile kentte kalan Alcetas, düşmana teslim edilemektense kendini öldürmeyi seçmiştir. Yaşlılar Alcetas’ın cesedini Antigonos’a teslim etmişlerdir. 3 gün boyunca cesede her türlü işkenceyi yapan Antigonos daha sonra cesedi gömmeden bölgeden ayrılmıştır. Olanlara kızan gençler Alcetas’ın cesedini alıp şehre getirmiş, saygı içerisinde gömmüş ve anısına güzel bir anıt yapmışlardır.

anıt mezar

Termessos

Termessos - tomb of alcetas

Alketas’ın mezarından Antalya’ya bakış

akdeniz bölgesi

[pro-player width=’575′ height=’431′ type=’video’]http://www.deretepe.net/wp-content/uploads/Termessostan_-Antalya.flv[/pro-player]

Kaya mezarları

rock tombs of Termessos

Termessos’ta bugüne kadar herhangi bir kazı çalışması başlatılmamıştır.

rock tombs in Termessos

kral mezarı

Hadrianus kapısı

hadrianus - artemis tapınağı

Termessos’tan Güllük Dağı’na bakış

Termessos Milli Parkı

Yazarın Kişisel Notu : Bugüne kadar gezdiğim en ilgi çekici antik kentlerden biriydi Termessos. Doğayla içiçe, ağaçlar arasında, eğimli bir arazide, birkaç kuş dışında pek ses olmayan, zorlu ulaşım ve arazi koşullarından dolayı fazla gezen insanın olmadığı, gezmesi zor, keşfedilecek yerleri çok olan, oldukça iyi korunmuş bir şehir ve milli park. Gezerken ayaklarınızın dibinde envai çeşit çiçek ve böcek görmek mümkün. Kısıtlı bir zamanda gezmek zorunda kaldık. Akşamüstüydü, hava yavaş yavaş kararıyordu. Heryerini tam olarak gezemediğimiz halde dönüşte milli park kapısı kapanmıştı, görevliyi bularak zor çıkmıştık. Güzeldi vesselam. Bu gezimde bana eşlik eden arkadaşlarıma teşekkür ederim, bir başka dağın başında görüşmek üzere.. 🙂

 

Son Aramalar

burduru tanıtan yazı, antalya gllk, tarihi eser yazıları, termessos antik kenti harita, termessos tiyatrosu, antalya güllük, kaya mezarları, termessos nerede, antalya güllük dağı, termessos antik kent planı, termessos artemis tapınağı, termessos antik kenti nerede, Termessos Örenyeri, korkuteli gezilecek yerler, milli park yazısı, termessos antalya, antalya termessos antik kenti, termessos antalya kaç km, manzara ile yazı, güllük milli parkı, antalya termessos antik kent çiçek ve bitkileri, antalya termessos, alketas termessos, güllük milli parkında gymnasium resmi, Termessos Antik Kenti antalya

4 üzerine düşünceler “Termessos Antik Kenti – Antalya

  1. DağAşan

    Kalıntılarıyla görülmeye değer güzellikte, özellikle vakit ayrılıp gidilmesi gereken bir yer. Tam anlamıyla gezeyim derseniz 1 gününüzü alır. Defalarca depremler atlatmasına rağmen, kalıntılar iyi biçimde korunarak günümüze ulaşmıştır. Antalya’ya gidenlerin mutlaka görmesi gereken bir antik kent. Şiddetle tavsiye ederim.

  2. Assolist

    Ya inşallah bozulmadan kalır. Su ana kadar kazı yapılmaması kısmını da aklım almıyor. Zaten artık yagmalayan yagmalamistir. Ne zaman anlayacağız acaba degerini…

  3. Geri İzleme: Türkiyedeki Milli Parklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.