Haziran 2011
Rafting “raft” adı verilen botlarla tabiri caizse azgın akarsularda, dalgalarla boğuşarak yapılan bir spordur. Bu sporda akarsular zorluk derecesine göre 1. seviye, 2. seviye … olmak üzere 5 seviyede gruplanır. Melen Çayı 3. seviye (Şubat-Mart) bir akarsudur. Aşağıya iniş süresi parkurun uzunluğu, suyun zorluk derecesi, mevsim gibi etkenlere bağlı olarak değişir. Türkiye akarsularıyla rafting için uygun bir ülke olup başta Çoruh nehri, Köprülü Kanyon (Antalya) vs. olmak üzere birçok akarsuyumuzda bu spor yapılabilmektedir. Düzce yakınlarında bulunan Melen Çayı ise İstanbul ve Ankara’ya yakın olması sebebi ile bu şehirlerden gelen raftingcileri ağırlıyor.
Ankara’dan Düzce’ye doğru giderken Bolu tüneli girişinde ilk foto
Rafting, Melen Çayı’nın aşağı kısımlarında yani Karadeniz’e yakın olan bölgede yapılmakta. Her organizatör firmanın rafting’e başlangıç noktası farklı olmakla birlikte mekan olarak Düzce’nin Cumayeri kasabasının Dokuzdeğirmen Köyü mevkii diyebiliriz. Bölgede rafting organize eden çeşitli firmalar bulunmakta.
Biz parkurunun en uzun olması sebebi ile tercihimizi Melen Rafting’den yana kullanıyoruz.
Gece konaklayacağımız kamp alanımız ve arkada görünen Melen suyu
Çayın durgun kısımlarında çok sayıda su yılanı görebilirsiniz 🙂
Aç ayı oynamaz mantığıyla önce kahvaltımızı yapıyoruz.
Rafting için gelen bizden başka gruplar da var. Hazırlık aşamasından sonra kısa bir bilgilendirme toplantısı
Akabinde hatıra fotoğrafı çektiriyor ve suya iniyoruz
Rafting için fazla bir ekipman gerekmiyor, zaten firmalar ücrete dahil olarak gerekli ekipmanı sağlıyorlar. Can yeleği ve kask şart. Mevsime ve suyun sıcaklığına göre içinize tulum giyebilirsiniz. Özellikle kış aylarında suyun soğuk olduğu durumlarda tulum gerekli.
İlk kürekler.. 🙂
Bir süre düzde kürek çekme ve ilerleme egzersizleri yaptıktan sonra bir anda kendimizi heyecanın içinde buluyoruz..
Yaklaşık 2,5 saat süren bir parkurun sonunda (arada verilen mola ve suda şakalaşmalar dahil) Beyler Köyü civarına varıyoruz. Rafting bitiş noktası burası. Siz duş alıp, üzerinizi değiştirirken görevliler de ekipmanı topluyor.
Dönüş yolunda içinden geçtiğimiz Beyler Köyü’nden birkaç fotoğraf
Kamp alanına vardıktan sonra ayaküstü birşeyler atıştırıp akşama hazır olması için çadırlarımızı kurduk.
Çadırlar kurulduktan sonra kamp alanımız
Sonrasında çeşitli aktiviteler..
Akşam yemeğine kadar olan vakti değerlendirmek için Cumayeri’ni gezmeye karar veriyoruz. Kasabanın girişinde bulunan bir ev
Kasabadan görüntüler
Bir çay bahçesi
Akşam yemeğimiz
Yemekten sonra kamp ateşi başında saz, söz..
Sonra da herkes sessizce çadırına girip uyudu 🙂
Ertesi sabah kahvaltıdan sonra oynadığımız bir denge oyunu..
[pro-player width=’480′ height=’360′ type=’video’]http://www.deretepe.net/wp-content/uploads/VFC20110629001.flv[/pro-player]
Yakınlarda bulunan Şön Şelalesi’ne gitmek üzere yola çıkıyoruz. Dokuzdeğirmen Köyü meydanından bir kare
Başka firmalara rafting için gelenler suya girmeden önce son hazırlıklarını yapıyorlar
Melen Çayı’nın üzerinden geçen köprüden devam ediyoruz
Şön Şelalesi yeni bir şelale olduğundan yörede pek bilen yok, internette fazla bilgi de yok, yollardaki tabelalar da yetersiz. Hal böyle olunca şelalenin yolunu bulmamız biraz zor olsa da sora sora sonunda buluyoruz. Aşağıdaki resimde görünen noktadan dağ tarafına doğru girip, dere yatağından yukarı doğru yürüyerek şelaleye ulaşabilirsiniz.
Doğru yer mi? tartışmaları 🙂
[pro-player width=’480′ height=’360′ type=’video’]http://www.deretepe.net/wp-content/uploads/1855.flv[/pro-player]
Düşe kalka bir süre yürüdükten sonra şelaleye vardık.
Suların 60 mt yüksekten aktığı söylenmekte..
Şön Şelalesi’nde dinlenip serinledikten sonra bir de hatıra fotoğrafı çekerek dönüşe geçiyoruz.
Dere yatağının yola bağlandığı noktanın alt tarafına devam ederek raftingciler için mola yerine gelebilirsiniz. Yol üzerinde “patpat” adı verilen traktör benzeri araç
Irmak kenarında ahşap bir ev ve iç kısmı
Dokuzdeğirmen’de gördüğümüz raftingciler ancak geliyorlar
Ya da gelemiyorlar.. 😀
Mola yerinde kafeterya benzeri bir kaç yer yapılmış. Biz de çaylarımızı kahvelerimizi söyleyerek ırmak manzarası eşliğinde yanımızda getirdiğimiz yiyeceklerden atıştırıyoruz.
Çevreden fotoğraflar
Arkadaşlarını bekleyen bir ekip
Yanımıza gelen ördekleri de doyurmayı ihmal etmedik.
Bir sonraki gezi yazımızda görüşmek üzere..
Son Aramalar
şön şelalesi, düzce cumayeri, balıkköy çınar nehir ve şelale ile ilgili şiir, bolu tüneli, takım çalışması, balıkköy çınar nehir şelale şiir, istanbul melen çayı kaç km, balıkköy çınar nehir şelale, balıkköy çınar nehir şelale ile ilgili şiir, balıkköy çınar nehir şelale ile ilgili yazı, kerpe çadır, kefken çadır fiyatları, ankaraya en yakın şelale, karadeniz manzaraları, müstakil ev modelleri, ankaraya yakın şelaleler, istanbul düzce melen çayı kaç km, Balıkköy çınar nehir şelale ilgili yazı ve şiir, rafting malzemeleri, balıkköy çınar nehir ve şelale ile ilgili şiirler, cumayeri şön şelalesi, düzce şön şelalesi, düzce, patpat modelleri, düzce cumayeri resimleri
Canım benim, o badi badi paytak ördekler süperdi. Gerçi her şey süperdi, oldukça kalabalık ekiple, hummalı bir organizasyon süreci ve tatlı yorgunluklarla gittik ve geldik ama herkese kesinlikle tavsiye diyorum. Gerçi Kaddafi ve benim 20 kişiyi doyurma çabalarımız yazıda yer almamış ama M.Ali de haklı, iki güne o kadar çok şey sığdırdık ki anlatılmaz ancak yaşanır. Tekrar, en kısa zamanda, bir başka gezide…Sevgiler…
10 numara faliyet olmuş cadirli olması doğayı hissetme acısından yerinde tercih.
Çok duydum ama gitmek nasip olmamıştı en Kisa zamanda planlar arasına alıyorum.
Yazan arkadasa selam olsun cotcot. 🙂