Temmuz 2011
İnsuyu Mağarası, Burdur-Antalya karayolunun 15. km’sinde bulunmaktadır.
Ulaşımının kolay olması sebebiyle ülkemizde turizm hizmetine ilk açılan mağaradır (1965).
Uzunluğu 597 m olup, dağın içerisine doğru ilerleyen yatay bir mağaradır.
Kültür Bakanlığı tarafından 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiştir.
Mağarada bir yeraltı suyunun birleştirdiği, birbiriyle bağlantılı 9 adet göl bulunmaktadır. Bunlardan en meşhurları Dilek Gölü ve Büyük Göl’dür. Turistler Dilek Gölü’ne madeni para atılarak dilekte bulunurlar. Büyük Göl ise 512 m2’lik alanı ile Türkiye’nin en büyük yeraltı gölüdür.
Oluşumu binlerce yıl öncesine dayanan mağarada 1 metrelik bir sütunun 10.000 ila 15.000 yılda oluştuğu tahmin edilmektedir. Jeolojik olarak kalkerden meydana gelmiş, bu kalkerler suyla birleşerek bir dizi erime, aşınma, sertleşme sonucu sarkıt, dikit ve dehlizleri oluşturmuştur.
İçerisinde temiz ve serin bir hava vardır. Hatta girişe yakın bir fay hattından çıkan bir yeraltı suyu, mağara dışına doğru buz gibi bir hava estirmektedir. İçerisi ilginç şekilde yazın serin, kışın sıcaktır. Dışarıdaki sıcak havaya aldanıp içeriye giren çoğu kişinin üşüyerek çıktığı görülmüştür. Tavsiyem temmuzda bile gezecek olsanız içeri girerken bir hırka almaya çalışın.
Mağara suları analiz ettirilmiş olup suların mide rahatsızlıkları, diyabet, egzama, nefrit, artrit guatr, hemoroit, ulaus, saç dökülmesi ve kepeklenmesi, kolit, gastrit, meteorizma, diyabetik retinit, körlük, prostat, kabızlık ve çeşitli kaşıntılar gibi rahatsızlıklara şifalı olduğu belirlenmiştir. Burdur Hükümet Tabipliği bu konuda bir de olumlu rapor vermiştir. Bu özelliğiyle büyük bir ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Girişte bulunan bir tabelada yazan efsaneye göre mağaranın ilginç bir de özelliği vardır. Sagalassos (şimdiki adı ile Ağlasun) kentinin yüce kralı Severianus, kızı Asumeyi soylu ve zengin bir ailenin oğlu ile evlendirir. Ancak çift bir türlü geçinemezler. Kral buna hem üzülür hem de çok kızar. Çifti İnsuyu Mağarası’nın en uzak köşesinde açlık ve ölüme terk eder. Mağaranın şifalı sularından içerek beslenen çift bir süre sonra birbirini sevmeye başlar. Zamanla aşkları büyüyerek bir ışık olur ve mağaranın çıkış yolunu gösterir. Mağaranın mı prensesin mi hikmetindendir bilinmez, bu günden sonra mağaraya gelen karı-kocanın bir yastıkta kocadığı, sevgililerin ise hiç ayrılmadığı görülmüştür 🙂
Yeraltı dereleri ve gölleri ile gerek ülkemizde gerek Burdur yöresindeki yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen İnsuyu Mağarası, maalesef bu özelliklerini son yıllarda kaybetmeye başlamıştır. Yeraltı dereleri, turistlerin çekim merkezi olan Dilek Gölü ve Gazlı Göl kurumuştur. Derinliği 20 mt’yi bulan ve 80’li yıllara kadar içerisinde sandalla gezilen Büyük Göl ise derinliğinin yarıdan fazlasını kaybederek 3 küçük göle bölünmüştür.
Buyrun fotoğraflar..
Son Aramalar
insuyu mağarası, insuyu maarasi, türkiyede gezilecek yerler, insuyu mağarası efsanesi, insuyu mağarası nasıl oluşmuştur, burdur\u tanitan yazi, burdur, burdur insuyu mağarasına nasıl gidilir, insuyu mağarasına nasıl gidilir, burdur insuyu mağarası efsanesi, burduru tanıtan yazılar, burdur efsaneleri, burduru tanıtan resim, İnsuyu mağarası burdur, insuyu mağarası nasıl gidilir, burdur mağaraları, burduru anlatan yazı, konyada gezilecek yerler, insuyu mağarası hikayesi, burdurda gezilecek yerler, burdur u tanıtan yazı, burdur ili tanıtan yazı, turkiyedeki magaralar, in suyu magarası, insuyu mağarası nerededir
insuyu : bir yastıkta kocatır! diye reklam yapmak lazımmış 🙂
Burdur hakkında bişi bilmiyordum en azından İnsuyu hakkında fikrim oldu. Biletim olsa jet gibi gelirdim 🙂
bilgilerinizden dolayı emeğinize sağlık,gezip görme meraklısı olarak takipdeyim…
Ben profesyonel mağaracılıkla uğraşan biri olarak söyleyebilirim ki ortamı güzel bir alandır.. Yani bu alana tabiki de malzemelerle girmeye gerek yoktur… Beğenmediğim tek nokta bazı yerlerde yolların mermerle kaplanmasıydı..Bence daha doğal bıraksalar daha şık dururmuş…
Ben de her zaman doğallıktan yanayım. Tabi ki gün yüzüne çıkarılan tüm tarihi ve doğal yerler insanların gezebileceği şekle sokulmalı. Ancak bunu yaparken çok zaruri değilse değiştirilmemeli, ziyarteçiler ilk bulunduğu anda mekanın nasıl olduğunu hissedebilmeli.
bn burdurun karamanlı ilçesinde yaşıyorum burdur mükemel herkesin gezmesini ve görmesi gerekir 🙂 :* 😀
bn burdurun karamanlı ilçesinde yaşıyorum burdur mükemel herkesin gezmesini
gerekir 🙂 :* 😀
güzel bir yermiş
yazıda o kadar çok güzel anlatılmış ki herksin gezip görmesi gerekir(süper bir yer)
çok iyi ödevime yardımcı oldu
😀 😀 😀 😀 😀 😀
ne duruyonuz o zaman, hadi gidiven gari.