TCDD ANKARA GARI ve ATATÜRK EVİ (DİREKSİYON BİNASI)
CerModern’den sonra istikametimiz Ankara Garı. Garın önünde iki tane kocaman nesne dikkatimi çekiyor. Bunlardan biri bir gözü mavi diğeri yeşil, her an zeybek oynamaya hazır görünen seğmen kıyafetli devasa Ankara Kedisi. Ankara’nın muhtelif yerlerine değişik versiyonları yerleştirilmiş olan bu sevimli maket “1. Uluslararası Çocuk Spor Oyunları” organizasyonun maskotu imiş. Bir diğeri ise garip bir Nasreddin Hoca heykeli. Ankara Garı önünde yer alan, Nasrettin Hoca’yı eşeğe değil de Hitit aslanına ters binmiş gösteren Metin Yurdanur’a ait “Miras” isimli çalışma. Anadolu kültürünün çeşitliliğini anlatan heykel 1980’de garın önüne yerleştirilmiştir.
TCDD Ankara Garı’nın tam karşısında 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası için yapılmış olan Ankara Süper Arena’yı görüyorsunuz.
Gar binasının içine girmeden bahçedeki tarihi yapıya yöneliyoruz. Bağdat Demiryolu’nun yapımı sırasında, 1892’de yapılan Direksiyon Binası, Atatürk’ün 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya gelişinden itibaren Başkomutanlık karargâhı ve konutu olarak tahsis edilmiş. Kurtuluş Savaşı’nın hareket planları, 21 Ekim 1921 tarihinde Fransızlarla yapılan Ankara Anlaşması’nın imzalanması, TBMM’nin oluşturulması gibi önemli kararlar bu binada alınmıştır. 1964’te müze olarak hizmete açılmıştır.
Binanın üst katını gösteren aşağıdaki fotoğraflarda sırasıyla Atatürk’ün yatak odası, Atatürk’ün çalışma odası ve Fikriye Hanım’ın odasından bir köşe yer almaktadır. Bu odalarda dönemin mobilyaları ve kişilerin özel eşyaları bulunuyor.
Alt katta ise madalya, mühür, kimlik kartı, duvar saati, yemek takımı ve tren maketleri gibi 1857’den günümüze TCDD’nin tarihine tanıklık etmiş envai çeşit obje sergilenmektedir.
Alt katın girişindeki kesiti beşgen, yan yüzeyleri bölmeli, içinde yanan ampul ile üstündeki fotoğrafları aydınlatan, süslemeli, soba gibi görünen şey ilginç bir fotoğraf çerçevesi.
Garın eski halini gösteren fotoğraf ve yeni halinin maketi de alt katta sergileniyor.
Direksiyon Binası’ndan çıkıp garın içine giriyoruz.
Uzun koridorun başında Direksiyon Binası’nın hemen yanında Atatürk’ün 1935-1938 yılları arasında yaptığı tüm yurt gezilerinde kullandığı vagonu görüyoruz.
Üç kompartıman, lavabo, banyo ve salondan oluşan vagon Ata’nın son yolculuğunda da ona ev sahipliği yapmıştır.
19 Kasım 1938 Cumartesi günü Ata’nın naaşı Ankara’ya bu vagon ile getirilmiş, Direksiyon Binası’nın önünde bekleyen top arabasına yerleştirilmiştir.
AOÇ MÜZE VE SERGİ SALONU
Gezimizin sonlarında yaklaşırken yolumuz Atatürk Orman Çiftliği’ne düşüyor. 2010’da restore edilerek AOÇ Müze ve Sergi Salonu olarak hizmete giren bina eskiden ahır ve şarap fabrikası olarak kullanılırmış.
Müzede çiftlikte kullanılan eski alet, makine ve ekipmanlar sergilenmekte, çok şık sergi salonu da her tür sanatsal faaliyet için kullanılmaktadır. Atatürk’ün aşağıda ilk fotoğraftaki arabayı kullanırken yer aldığı bir resim, yine fotoğrafın içinde duvarda görülmektedir.
Binanın ahır olduğu zamana ait fotoğraf bugünkü görüntüyle karşılaştırma yapmamızı sağlıyor.
Müzede yer alan, Hanri Benazus’a ait çoğunu daha önce görmediğimiz seçme eserlerden oluşan Atatürk Resimleri Sergisi kesinlikle görülmelidir.
MTA ENERJİ MÜZESİ
Gün biterken nihayet son durağımızdayız. Maden Tetkik Arama Enstitüsü bünyesinde yer alan ve enerjinin günlük hayat, dünya ve milli servet bakımından öneminin anlaşılmasını sağlamak amacıyla oluşturulan Enerji Parkı’na geliyoruz. Enerji Bakanlığı’nın üretim ve iletim ağlarındaki faaliyetleri, nükleer reaktörler, rüzgârgülü ve benzeri araç gereç ile yenilenebilir enerji kaynakları, kömürün öyküsü, madenler ve kullanım alanları, hidroelektrik santraller, petrol, doğalgaz ve konutlarda enerji kullanımı ve verimliliği gibi enerji hakkında her şeyin anlatıldığı maket ve panoları inceliyoruz. Öğrencilere yönelik deney alanları ve geniş doküman arşivinin de mevcut olduğu parkın açık bölümünde uçaktan görüldüğü iddia edilen devasa bir Türkiye jeolojik haritası dikkat çekiyor.
Gezimizin sonunda Frekans Tur’dan Sayın Haşim Ağca’ya teşekkürümüzü ettikten sonra yorgun ama yeni şeyler öğrenmenin mutluluğu ile eve döndük. Eh, artık hala misafirlerimizi gezdirecek yer bulamazsak ayıp! Tekrar görüşmek üzere…
Son Aramalar
ankara gar, ankara istasyon binası atatürk, BEŞERİ UNSUR, Ankara Tren Garı, ankarada farklı mekanlar, ahır, direksiyon binası, BİYODİZEL, atatürkün arabaları, ankara kedisi, ankara direksiyon binası, aoç şarap fabrikası, maden ocağı, hitit aslanı, eşyaların geçmişteki ve günümüzdeki halini gösteren fotoğraflar, fikriye hanım, antika sobalar, ankara farklı mekanlar, ankara istasyon binası, at arabası, ahır planları, ankara tren garı nerede, ankaranın gezip görülecek yerleri, atatürkün arabası, ahır yapımı
Güzel çekilmiş fotoğraflar ve açıklayıcı bilgilerle harika bir gezi yazısı olmuş. Teşekkürler
Yorumu 1. geziye yazmışım 🙂 çok iyi olmuş ya karıştırdım yazıları 🙂 eline sağlık diyorummmm
buradaki ve diğer gezi yerlerinin navigoson adresleride olsa çok daha iyi olmazmıydı teşekkürler