ORTA ANADOLU’DAN GÜNEY TOROSLAR’A
Nisan 2011
Ankara – Adana yolu küçüklüğümden beri sık sık gidip geldiğim ve en sevdiğim yollardandır. Ankara’dan çıktıktan sonra çölün içinden saatlerce gidersiniz. Etrafta bir ağaç, bir yeşilliğe hasret kalırsınız. Düşündüğünüz tek bir nokta vardır, Ulukışla. Bu yolu sık gidenler için Ulukışla (Niğde’nin ilçesi) yeşil demektir, su demektir, hayat demektir, ağaç demektir.. Ulukışla’ya varma, oraları tekrar görme umuduyla biter İç Anadolu’nun kurak çölleri.
Gölbaşı’nı geçtikten bir süre sonra Tuz Gölü görünür.
Bir yanda Tuz Gölü bir yanda yollar bitmek bilmez
Aksaray’a girişimiz. Eskiden Niğde’nin ilçesi olan Aksaray sonradan il oldu.
Aksaray şehir merkezinden bir fotoğraf
Aksaray’ın içinden Ihlara vadisi yol ayrımı
Şehrin çıkışına doğru Aksaray Üniversitesi
Üniversitenin karşısında Kampüs dinlenme tesislerinde bir mola verdik. Sonradan mola yerindeki bu eski uçağın, kafe yapılmak üzere tesis sahibi tarafından satın alındığını öğrendik. Hurda bir uçağın içinin kafe (Kampüs Kafe) olarak dizayn edilmesi, hele de bu kafenin üniversitenin karşısında bir yerde olması gerçekten yaratıcı bir fikir.
Hasan Dağı’nı çok severim. Güneye sık giden yolcuları batı yamacından ihtişamlı görüntüsüyle kendine hayran bırakır bu dağ. Volkanik bir dağ olup yol tarafından tek bir dağ gibi görünse de aslında doğusuna doğru devam eden bir dağ sırasının ilkidir.
Aksaray’dan Hasan Dağı’na bir bakış
Şehrin kırsal kesimleri
Aksaray’dan ayrılıp Hasandağı’na doğru devam ediyoruz.
Bizden başka manzaranın tadını çıkaranlar da var.
Hasan Dağı’nın eteklerinde koyun sürüleri
Pozantı-Adana otoyolu uzatıldı. Eskiden otoyola Pozantı yakınlarından girilir dolayısıyla her halukarda Şekerpınarı’ndan geçilirdi. Sonraları dediğim gibi otoyol Aksaray’a doğru uzatıldı. Bu noktada Şekerpınarı’nı görmek için otobana girmeyerek eski yoldan Ulukışla’ya doğru gitmeye karar veriyoruz.
Kardeş Gediği’nden geçişimiz
Ulukışla..
Ulukışla ve Çiftehan’dan geçerek Şekerpınarı’na varıyoruz.
Geçen seneye kadar oldukça hareketli olan tesisi bakımsız, terkedilmiş buldum. Restoran kapanmış. İç Anadolu’da küçükbaş hayvancılığın yaygın olmasından olsa gerek buranın kuzu kavurması meşhurdur. Geçen sene de annem ve babamla buradan geçerken mola vermiş söylemesi ayıp kavurma yemiştik. Bu sene aynı ümitle geldik ama gördüğümüz manzara karşısında hayal kırıklığına uğradık.
Terkedilmiş tesisten fotoğraflar..
Dağın içinden suyun çıktığı nokta
Çakıt suyu ile Şekerpınarı’nın karıştığı nokta
Şekerpınarı’ndan ayrılmadan başı dumanlı Toroslar’a son bir bakış
Gençken annemlerin de bir süre ikamet ettikleri Adana’nın Pozantı ilçesi
Pozantı civarından otobana girerek Toroslar’a doğru tırmanışımız
Her çıkışın bir de inişi vardır 🙂 Toroslar’ın güney yamaçlarına vardığınızda iklim bir anda değişir, hava açar, Akdeniz ikliminin etkisi kendisini hemen gösterir. Yamaçlarda zeytinlikler
Mersin 10 km
ERDEMLİ
Mersin’in bir ilçesi olan Erdemli il merkezine 35 km uzaklıktadır. İlçe kabaca Mersin-Antalya devlet yolunun iki tarafına dağılmış şekilde yapılanmıştır. Yol ile Toroslar arasında kalan kısım yani şehrin yukarı tarafı daha yeşildir. Şehrin yaklaşık ortasında anayolu dikine kesecek şekilde dağdan gelerek denize dökülen Erdemli Çayı bulunur. Çay yazın kurumaktadır.
Şehrin girişindeki limon heykeli
Şehrin yukarı tarafından bir görüntü. Amcamın evinin arkasında portakal bahçeleri
Turunçgillerin hakimiyetini şehrin ara sokaklarında bile görmek mümkün
Limon ağacı, çiçeği ve meyvesi
İklim tropikal olduğu için ilçe meyve-sebze açısından zengin. Muşmula ağacı ve meyvesi
Muz bahçeleri
Muz ağacı, çiçeği ve meyvesi
Özellikle yaz akşamları Erdemlililerin yürüyüş yaptıkları sahil yolu üzerinde bulunan park
Sahil yolu
Yolun alt tarafı ise daha ziyade yazlık sitelerle dolu. Bu sitelerden en eskilerinden biri olan Erciyeskent Sitesi’nden bir görüntü
Sahili genişletmek için yer yer denizin doldurulduğu dikkatimi çekti
Yeni yapılan liman
Amatör olta balıkçılığı 🙂
Erdemli Halk Plajı’nda objektifimize poz veren çocuklar. Ölümüne kankayız 🙂
Erdemli çayı
Erdemli Çayı’nın denize döküldüğü kısımda imalat halinde bir tekne gövdesi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı Toprak-Su Tesisleri’nden Mersin tarafında bakış.
Elvanlı yakınlarında bir dere içi alabalık tesisi
Balıkların pişmesini beklerken etrafı fotoğraflama fırsatı buluyorum
Aynalı Sazan
Tesis Dedekavak suyu denen bu derenin üzerine kurulu. Dedekavak buranın yaklaşık 3-4 km yukarısında, dağ tarafında, ağaçların altından suların çıktığı bir yer(di en azından eskiden. Şu anki durumunu bilmiyorum)
Paparazilere yakalanmaktan hoşlanmayan bir horoz 🙂
Aç ayı oynamaz diyerek balıklar gelince fotoğraf çekmeye ara veriyorum
Hiçbir şey ziyan olmuyor. Balık kılçığını seven çok
Karnı doyan su içmeye dereye gidiyor
Bahar havası belli olmaz demişler, bir süre sonra yağmur başlayınca içeri kaçıyoruz. Yiyecek birşeyler isteyen kazlar
Yemeğin üzerine Türk kahvesi iyi gider
Yağmurdan sonra etrafı fotoğraflamaya devam ettim
Bir sonra gezi yazısında görüşmek üzere..
Son Aramalar
erdemli erciyes sitesi, mersin erdemli erciyes sitesi, erciyes sitesi erdemli, erdemli topraksu tesisleri, yaylainekleri, ulukışla aksaray yolu, mersin dedekavak nerde, mersin elvanlı dedekavak, dedekavağı, mersin dedekavağı, muz agaci, pozantı şeker pınarı, muşmula ağacı, satılık hurda uçak, pelit restaurant toroslar, erdemli erciyes sitesi resimleri, şekerpınarı tesisleri, erdemli toprak su tesisleri, dörtyol denizi, şekerpınarı pozantı, ulukışla kardeş gedigi, aksaray şehir fotoğrafları, şekerpınar dinlenme tesisleri, satılık hurda uçaklar, pozantı pelit tesisleri
Her zamanki gibi çok hoş bir yazı. Ne güzel meleketimiz var, insanın içi bir tuhaf oluyor her fotoğrafta. Ellerinize ve objektiflerinize sağlık:)
Erdemli Başlıklı yazınızda ”muşmula” diye belirtilmiş resimde bulunan meyve yörede YENİ DÜNYA ,İstanbul,Ankara gibi daha batı bölgelerde ise MALTA ERİĞİ olarak bilinir.Yani muşmula değildir.Muşmula; olgunu yenilmediğinde yüzde bıraktığı tuhaf tepki nedeniyle ”muşmula suratlı ”denilmesine neden olan başka bir meyvemizdir.Eski meslek ne de olsa dikkat edilecek o kadar şey varken ben de bunu gördüm 🙂