Büyükçekmece Mimar Sinan Köprüsü ve Tarihi Yerleri

Temmuz 2011

636 mt uzunluğu, 7.17 mt genişiliği ile ilçenin sembolü olan köprü, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Ordunun sefere giderken Çekmece Gölü’nün Marmara Denizi’ne bağlandığı bu noktada sallarla karşıya geçmekte zorlanması üzerine Sultan Süleyman bu köprüyü yaptırma kararı almıştır. İstanbul’u Avrupa’ya bağlayan köprü aynı zamanda önemli bir ticaret yoludur. Köprü 1567 yılında tamamlanmıştır. Zigetvar seferi sırasında vefat eden Kanuni Sultan Süleyman (1495-1566) köprünün tamamlanmasını görememiş, açılış oğlu II. Selim tarafından yapılmıştır. Köprüye “Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü” ismi verilmiştir.

[pro-player width=’467′ height=’350′ type=’video’]http://www.deretepe.net/wp-content/uploads/mimar-sinan-koprusu-buyukcekmece.flv[/pro-player]

Mimar Koca Sinan’ın “köprü eserlerim içerisinde şaheserimdir” dediği köprünün yapımı sırasında gölün suyu büyük tulumbalarla boşaltılmış, 40.000 m3 taş kullanılmıştır. Köprü 4 parçadan ve 28 kemerden oluşmaktadır.

Mimar Sinan Köprüsü Büyükçekmece

Büyükçemece Gölü’nün Marmara Denizi ile birleştiği nokta

marmara denizi

Kültürpark’tan bir görüntü

büyükçekmece

Parkın ortasındaki Mimar Sinan heykeli

osmanlı devleti

Aşağıdaki resimde Sinan’ın arkasında bulunan kervansaray 1566 yılında Kanuni tarafından Sinan’a yaptırılmıştır. 48 mt uzunluğunda ve 22 mt genişliğinde olan kervansaray, İstanbul’u Avrupa’ya bağlayan ticaret yolu üzerindeki ilk büyük konaklama yeridir. İlk yapıldığında çatısının tamamı kurşunla kaplı olduğundan “Kurşunlu Han” olarak da bilinmektedir.

büyükçekmece kültürpark

Kurşunlu Han

Kültürpark içinde bulunan bu çeşme yine kervansaray ve köprü ile birlikte Sinan tarafından yapılmıştır. Halen içme ve kullanma suyu olarak faal durumdadır.

Osmanlı Devleti

Muhteşem Süleyman..

osmanlı devleti yükseliş devri

osmanlı padişahları

Yine Kültürpark içerisinde bulunan bir başka Osmanlı eseri olan Sokullu Mehmet Paşa Camii’nin en önemli özelliği dünyada iki tane benzeri bulunan bir minareye sahip olmasıdır. Minare tek parça taştan oyularak yapılmış olup bu tip minare örneği bir de Mısır’da bulunmaktadır.

tarihi eser

taş minare

1567 yılında Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan caminin son cemaat kısmı ahşaptır.

ahşap cami

Bir başka gezi yazısında görüşmek üzere..

Son Aramalar

mimar sinan, mimar sinan heykeli, mimar sinan eserleri, gaziantepin tarihi yerleri, mimar sinan köprüsü, istanbulun tarihi yerleri, büyükçekmece tarihi yerler, buyukcekmece gezilecek yerler, mimarsinan köprüsü, tarihi yerler ve hikayeleri, büyükçekmecede gezilecek yerler, mimarsinan, büyük çekmecin doğal güzelliği ve tarihi yerleri, türkiye fiziki kabartma haritası, mimar sinan köprüsü büyükçekmece, mimar sinan anıtı, ülkemizdeki ve dünyadaki tabii ve yapay eserlere doğa olaylarının etkisi, mimar sinan resimleri, mimar sinan\ın ilk köprüsü, mimar sinan heykelleri, gaziantep yerleri, büyükçekmece mimar sinan köprüsü, mimar sinanın eserleri, istanbul büyükçekmece mimarsinan görseller, Suleiman the Magnificent

3 üzerine düşünceler “Büyükçekmece Mimar Sinan Köprüsü ve Tarihi Yerleri

  1. Assolist

    Sokullu Mehmet Paşa Camii minaresinin bu özleliğini bilmiyordum, tek parça taş, çok büyük emek ya…

  2. Onur

    O civara giden veya ordan geçenlerin bir çay molası verip gezmesini tavsiye ederim. Eline sağlık; güzel bir kısa yazı olmuş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.