ADANA – Türkiye ‘de tespit edilen 400 kelebek türünden yaklaşık 160’ını sınırlarında barındıran Saimbeyli ilçesinde, “Saimbeyli mavisi” isimli kelebek cinsi yeniden ortaya çıktı.
Adana Toros Dernekleri Federasyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, federasyon üyeleri ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) akademisyenleri, ilçeye bağlı Cöbük mevkisinde bulunan kelebekleri inceledi.
ÇÜ Biyometri ve Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Zeynel Cebeci, inceleme sırasında, genel olarak karaçam ağaçlarının olduğu Saimbeyli’de, Türkiye’deki yaklaşık 400 kelebek türünden 150-160’ını görmenin mümkün olduğunu söyledi.
Bu yüzden ilçenin, mayıs ayı itibarıyla bölgede kelebek gözlemi yapmak için kendilerine ortam sunduğunu ifade eden Cebeci, “Teressa Mavisi” olarak adlandırılan endemik kelebeğe 20 yıl sonra tekrar rastladıklarını ve bu kelebek türüne “Saimbeyli Mavisi” ismini verdiklerini kaydetti.
Oldukça iri, mavi ve gösterişli bir kelebek türü olan türün Saimbeyli’de uçmasının ayrı bir güzellik olduğunu belirten Cebeci, şunları kaydetti:
“Özellikle böyle doğal bir güzelliğin içinde bulunmak için önemli bir sebep teşkil ediyor. Bu anlamda Saimbeyli’nin tanıtılması ve turizminin gelişmesi anlamında da ayrı bir önem taşıyor. Bulunduğumuz bölgenin hem bu çok sayıdaki kelebek türünün korunması hem de çocuklarımıza ve geleceğimize onların sahip çıkması için buraya kültürel turların düzenlenmesi için bölgenin önemli bir potansiyel sunduğuna inanıyorum.”
Kozan İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Çürük ise tanıtım anlamında ilçeye özgü Saimbeyli Mavisi kelebeğini, bir marka değeri olarak tüm dünyaya duyurmanın oldukça önemli olduğunu aktardı.
Adana Toroslar Federasyonu Başkan Vekili Mahmut Nimet Dalkır da Saimbeyli’nin turizme kazandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Saimbeyli Belediye Başkanı Mustafa Şahin Gökçe, ilçenin güzelliklerini araştırmak için gelen bilim adamlarına ve federasyon üyelerine teşekkür etti.