Pargalı İbrahim Paşa’nın kabri harabe

Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman dönemini konu alan “Muhteşem Yüzyıl” dizisi yayındayken ziyaretçi akınına uğrayan ve tanıtımı için “özensiz” bir tabela asılan Pargalı İbrahim Paşa’nın Fındıklı’daki kabri, harap bir halde ilgi bekliyor.
 

Sanat tarihçisi Süleyman Faruk Göncüoğlu, Kanuni döneminde sadrazamlık yapan, önemli siyasal ve askeri olaylarda rol oynayan ve idam edilen Pargalı İbrahim Paşa’nın, Fındıklı’da binaların arasında sıkışıp kalan kabri konusunda AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İbrahim Paşa’nın, Kanuni döneminde seraskerlik unvanı aldığını ve “padişahın gölgesi” konumunda bulunduğunu anlatan Göncüoğlu, bir ramazan ayında öldürülen İbrahim Paşa’nın kabrinin yerinin gizli tutulduğunu söyledi.

Göncüoğlu, İbrahim Paşa’nın Canfeda Tekkesi bahçesine gömüldüğünün bilindiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

“Paşa’nın mezar yeri gizli tutulmuştur. Şöyle düşünmek gerekiyor; seraskerlik yapmış ve devletin gölgesi bir şahsın mezarının yerinin belli olması konjonktür gereği çok büyük bir hata olacaktır. Bu yönde bir tavır alınsaydı orası bir güç merkezi haline gelebilirdi. Bu nedenle Osmanlı’da bu tür mezar yerleri çok fazla belli edilmezdi. İbrahim Paşa’yla ilgili bir başka söylenti de naaşının Sarayburnu’ndan denize intikal ettirildiği yönündedir ama kuvvetli rivayetler bugünkü mezarın yerini işaret etmektedir.”

“İşaret çitlembik ağacı”

Pargalı İbrahim Paşa’nın, Canfeda Tekkesi ile gönül bağı olduğunu vurgulayan Göncüoğlu, kabrin yerinin, çitlembik ağacı dikilerek işaretlendiğini söyledi. Göncüoğlu, Prof. Dr Faik Yaltırık’ın 1972’de kabirdeki çitlembik ağacını incelediğini ve 175 yıllık olduğu yönünde tespitte bulunduğunu aktardı.

Göncüoğlu “Bu çitlembik ağacı ya sembolik olarak devam etti ya da ağaç onunla ilişkilendirildi. Pargalı İbrahim Paşa, yaşadığı dönem içerisinde çok önemli bir kişilikti, sosyal dönüşüm konusunda da birçok yeniliğe imza atmıştı. Bu nedenle böyle büyük bir şahsiyetin mezarının koruyup kollanması gerekmektedir. Paşa’ya gerekli saygının gösterilmesi ve kabrinin onarılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“Kabirler birer hafızadır”

Tarihçi Süleyman Faruk Göncüoğlu, Pargalı İbrahim Paşa’nın mezarının bakımsızlığına vurgu yaparak, bu tür kabirlerin birer hafıza özelliği taşıdığını söyledi. Bu amaçla belli anıtların, kabirlerin ve tekkelerin korunması gerektiğini belirten Göncüoğlu, başarılı çalışmaların geçmişle bağların kurulmasında önemli olacağını dile getirdi.

İbrahim Paşa’nın mezarına asılan isim levhasını “özensiz” olarak niteleyen Göncüoğlu, Türkiye’de genel manada bir kitabe sorunu olduğuna dikkati çekti.

Göncüoğlu, “Türkiye’de ya hamasi ifadelerin yer aldığı ya da gereksiz bilgilerin işgal ettiği kitabeler var. Bu konuda Million Anıtı’nın yanında güzel bir çalışma gerçekleştirildi ve kalıcı bir bilgilendirme yapıldı. Oradaki çalışma diğer yerlerde de yapılabilir. Türkiye’deki bilgiyi net ve yararlı şekilde aktaramama sorunu var. Çünkü bu işleri uzmanlar yapmıyor. Genelde ajanslara havale edilen işler sonunda güzel neticeler alınamıyor” ifadelerini kullandı.

“Paşa, popüler kültürün unsuru oldu”

Tarihçi Süleyman Faruk Göncüoğlu, Pargalı İbrahim Paşa ve onun gibi tarihi kişiliklerin dizi ve kitaplara konu olmasının önemine işaret etti.

Paşa’nın “Muhteşem Yüzyıl” dizisiyle popüler kültürün bir unsuru haline geldiğini dile getiren Göncüoğlu, tarihi şahsiyetlerin, doğru bilgilendirme yapılarak ve aslına sadık kalınarak dizi ya da filme konu olmasında sorun bulunmadığını söyledi.

Kaynak: AA

Son Aramalar

pargalı ibrahim hikayeler, atv motor APAHÇİ tanıtımı, Cumayeri Dokuzköyü nerede, rüstem pasanin kabri nerde

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.