Kış sporlarına yeni başlayanlar için önemli ancak bilinmeyen konulardan birisi kişiye uygun kayak veya snowboard’un seçimidir. Piste çıkmadan önce ekipmanın kiralandığı kayak evinde doğru malzeme seçilmelidir. Genelde akıllara en çok takılan soru “Kayak/Snowboard’un boyu ne olmalı?” sorusudur. Bu konuyla ilgili internette bulunan İngilizce/Türkçe birçok kaynağı sizler için tarayarak, akıllarda cevapsız sorular bırakmamak için küçük bir araştırma yaptım. Yeni başlayanlar için kayak veya snowboard’un nelere dikkat edilerek seçilmesi gerektiğini aşağıda özetliyorum.
Öncelikle bilinmesi gereken bu konuda matematik gibi kesin kurallar yok. Ancak genel tavsiyeler tabiki mevcut. Genel olarak kişinin boy, kilo ve düzeyi arttıkça kayak/board boyu artar.
Kayak
– Uzun kayaklar yüksek hızda daha kararlı ve dengeli olmakla birlikte düşük hızlarda manevra kabiliyeti zayıftır. Büyük malzemenin dönüşlerde kontrolü de zordur. Yeni başlayanlar yüksek hız yapamayacakları için ne kadar kısa kayak alınırsa o kadar rahat edilir denebilir. Hız felakettir 🙂
– Aynı şekilde kısa kayaklar yüksek hızlarda daha dengesiz ancak düşük hızlarda manevra kabiliyeti yüksektir. Dönüşlerde kolay kontrol edilebilir.
– Kayak boyu olarak yeni başlayanlara omuz seviyesi, orta seviye için burun-baş üstü arası uygundur. (profesyöneller için baş üstü ile baş üstünün bir el yüksekliği kadar daha fazlası arasında bir mesafe gibi..)
Snowboard
– Board boyu konusunda yukarıda kayak için yazılanlar yine geçerlidir. Yani uzun boardlar yüksek hızlarda daha kararlı ve dengeli ancak düşük hızlarda manevra kabiliyeti zayıf. Aynı şekilde kısa boardlar yüksek hızlarda daha dengesiz ancak düşük hızlarda manevra kabiliyeti yüksek. Ne kadar küçük, o kadar kontrollü.
– Genellikle çene-burun arası bir boyda board alınması tavsiye edilir.
– Board genişliği konusunda botların burnu ve arkası board hizasında olmalı denebilir. Board’dan dışarı taşan botlar duruş ve dönüşlerde kara gömülerek denge kayıplarına yol açacağı gibi, bot uzunluğundan daha geniş bir board’u da durdurmak -fazla güç gerektirdiğinden- daha zor olacaktır.
– Kayaktan farklı olarak snowboard’da bağlama açıları sözkonusudur. Bağlama, board üzerine sabitlenen ve ayaklarımızı içine sokarak kendimizi board’a sabitlememizi sağlayan ara parçadır. Kişiye en uygun bağlama açıları belirlenmeden önce hangi ayak önde daha rahat kayıldığına karar verilmelidir. Bu kararı veremeyenler için kayak evinde bağlamalara (her iki yana biraz açık gibi) ortalama bir ayar verilebilir.
– Hangi ayağı önde daha rahat kayabildiğini tespit edebilenler için genel olarak ön ayak 10 ila 30 derece arası, arka ayak -15 ile +10 arası veya düz olmalıdır. Board’a dik olan ayak pozisyonu 0 derece kabul edilir. (matematikte 90 derece dediğimiz pozisyon) Kimilerine göre “Duck Stance” denen, arka ayak açısının negatif değerlerde olduğu pozisyon başlangıç için daha uygun olabilir. Ön ayak zaten + değerlerde olduğu için, arka ayak da negatif bir açı verilerek her iki ayak ta iki yana açılmış şekilde ördeğe benzetilen pozisyondur.
– Hangi ayağın önde olacağını tespit etmek için bazı yöntemler vardır. Biri küçükken koşarak buzda kaydığımız gibi bir hareketi ayağımıza çorap giyerek evin uygun bir yerinde koşarak yapmak. Bu şekilde vücut anatomik olarak, düşmemek için, kayarken kendine en uygun pozisyonu alacaktır. Yani koşup fayansta kaydığımızda durduğumuz pozisyon ve ayaklarımızın açısı bize hangi ayağın önde ve açıların ne olacağı bilgisini otomatik olarak vermektedir. Diğer bir yöntem ise bisiklette yokuş aşağı hızla giderken ayağa kalkıldığında hangi ayağınızın önde olduğudur.
Son Aramalar
snowboard seçimi, snowboard nasil seçilir, snowboard boyu seçimi, doğru snowboard seçimi, snowboard ayak açısı, kayak boyu ne olmali, snowboard açıları, snowboard ayak seçimi, snowboard seçimi nasıl yapılır, snowboard yeni başlayanlar, snowboard boyu nasıl seçilir, snowboard alirken dikkat edilmesi gerekenler, kayak boyu seçimi, sinan erlerin koskunde yangin, snowboard ayak açıları, kayak boyu nasıl seçilir, kayak seçimi, kayak alırken dikkat edilmesi gerekenler, snowboard hangi ayak önde olmalı, kayak boyu ne kadar olmalı, yeni başlayanlar için snowboard, kayak takımı alırken nelere dikkat edilmeli, kayak boyu, snowboard boyu, kayak seçimi nasıl yapılır
Bilgilendirme için teşekkür ederiz. Etrafımızda birçok yeni başlayan snowboard sevdalısı var. Kendilerine de ilettik. Kolay gelsin.
Çok aydınlatıcı bir yazı olmus, teşekkürler.
Ya ben şimdi bu yazıya ne diyeyim. Bir mühendis olarak ben o acilarla ilgili kısmı anlamadım, yıllarca gördüğümüz trigonometri yalan yani. Zaten bizim gibi amatörlerin hiçbiri aciyla falan uğraşmaz, zira ben kayak evlerinin hiç birinde gonye iletki falan görmedim. Bir de cene-burun arası var. Benim cenemle burnum arasında ağzım var, ağız hizası oluyor mü:) Son olarak amatör de olsa birkaç kez snowboard yapmış biri olarak yeni başlayanlar icin diyeceklerim var: Bir kere kısın spor olmaz, üsüme olur. Bir seyin spor olması icin vücudumuzu zinde tutacak, kasların calışması, kan dolaşımının hızlanması, ter atılması,sıvı tüketilmesi, salgilanan hormonlarla ruh halini olumlu etkilemesi gerekiyor. Bu iste bunlar minimum düzeyde oluyor. Ayrıca kullanılan ekipman bence henüz olması gereken gelişmişlik düzeyine erişmemiş. Yeni başladın, ikide birde düşüyorsun, her seferinde o hantal kıyafetlerle eğil, malzemeyi tekrar tak, tekrar denge sağla hem de donmuş parmaklarla. Harcadığın para ve vucuttaki ağrılar da cabası. İp atla daha iyi. Sonuc olarak yarışmaları bile yapılan ve dünyada büyük tesisleri ve başarılı sporcuları olan, oldukça yaygın bir etkinliğe sumuk muamelesi yapmak istemezdim ama dogruya doğru. Çok sağlıklı, çok enerjik ve meraklısı olanlar yapsın, iyi eğlenceler diliyorum. Ha bir daha gitmez miyim, Mart ayında gökyüzü açık güneş tepede rahatça parmaklarımı hissedip fotograf cekebiliyorsam giderim. Onun haricinde aklınızı basınıza toplayın, o parayı da bana verin, size sıcak evde sınırsız yiyecek icecek film oyun sohbet keyfi garantili arkadas partisi düzenlerim. İlla spor isteyen katılımcılar icin koridorda atlamalik ip de var.
Yillarca hep snowboard hosuma gitmistir. Kaykay kullandigimdan dolayi olsa gerek. Yaparim diye de dusunuyordum. Arkadaslarimin israriyla 4 gunluk kacamak yapip Camel Back denilen Pennsylvania’da bir merkeze gittik. New Jersey’den ortalama 1- 1,5 saat suren bir yer. Bana bir snowboard verdiler ve onunla epey bir deneme yaptim zor oldugunu gordum ve vazgectim. Sonrasinda kayak yapmami tavsiye ettiler. 1 saatlik bir ders aldiktan sonra beni bir tepenin ustune biraktilar. Ilk denemede duz olarak yavas yavas gittim.Arkamdan da profesyonel olan arkadas takip etti. Tehlike durumu icin. Ikinci denemede manevralari denedim hatta kontrolu kaybettim ve dustum. uzerimdeki kiyafet de karda guzel kaydigi icin durmaya calisirken kayaklarimin pistin dibine gittigini gordum. 4. denemeye kadar epey yol kat ettim. ve sonrasinda 5-6 defa daha denedim ve merakimi da hevesimi de giderdim. Evet zevkli birsey ama sonraki 3 gun boyunca ayaklarimda inanilmaz agri vardi. Hatta airport transfer’i bir nevi vip taxi yapan bir sirkette o zamanlar calisiyordum. Arac kullanamamistim.
Yukarida bahsedilen bilgileri de aldigim kursta ilk basta soylediler ve okurken bir an acaba ordaki hocami yazdi bunlari da dedim. Guzel bir paylasim olmus. Tesekkurler.
biz teşekkür ederiz, ayrıca geçmiş olsun 🙂